Mijn konijn of knaagdier

Konijnen en knaagdieren worden op veel verschillende manieren gehouden. Het worden steeds populairdere huisdieren, waarbij we wel adviseren om ze niet alleen te laten zitten. Het is goed om te weten dat konijnen en knaagdieren goed te behandelen zijn bij de dierenarts, wel is het belangrijk om tijdig te komen wanneer u problemen ziet.

Hoe houd ik mijn konijn en knaagdier gezond?

Om uw dier gezond te houden en om gezondheidsproblemen te voorkomen adviseren wij u graag over goede voeding, huisvesting en preventieve zorg.

De preventieve zorg van konijnen betekent jaarlijks vaccineren tegen VHD1 en VHD2 en Myxomatose, waarbij we ook het konijn even goed nakijken.

Omdat de tanden van konijnen en knaagdieren het hele leven doorgroeien is voeding erg belangrijk. Onbeperkt ruwvoer door hooi en beperkt harde brokken en daarnaast groenvoer aan te bieden is belangrijk voor een gezond gebit en een gezond maagdarmkanaal.

Ook adviseren wij om voedsters preventief te steriliseren rond de 9 maanden leeftijd om op latere leeftijd problemen aan de baarmoeder te voorkomen. En rammelaars preventief castreren om voortplanting te voorkomen is ook aan te raden. Dit kan vanaf ongeveer 6 maanden leeftijd.

Informeer voor meer informatie gerust bij onze medewerkers.

Mijn konijn of knaagdier is ziek

Wanneer u het vermoeden heeft dat uw dier ziek is kunt u altijd bij ons terecht voor deskundig advies. U kunt bellen voor een afspraak.

Het bezoek

Wij werken op afspraak zodat u niet hoeft te wachten en wij alle tijd en aandacht voor uw dier hebben. Tijdens een consult wordt het probleem uitgevraagd en uw konijn of knaagdier onderzocht. In sommige gevallen wordt er besloten verder onderzoek te doen.

Verder onderzoek, operaties en opname

Verder onderzoek kan op verschillende manieren en is gericht op het probleem en het gebied waar het probleem van uw dier lijkt te zitten. Onze dierenkliniek beschikt over uitgebreide onderzoeksmogelijkheden, een operatiekamer, gebitsruimte en opnamemogelijkheden. We kunnen veel onderzoeken in de praktijk al uitvoeren, net als verscheidene operaties en eerstelijns gebitsbehandelingen. Ook hebben we de mogelijkheid om uw konijn of knaagdier op te nemen. Kijk voor alle mogelijkheden verder onder het kopje onze kliniek.

Spoedgevallen bij een konijn en knaagdier

Bij onder andere de onderstaande spoedgevallen dient u direct contact met ons op te nemen omdat er anders een levensbedreigende situatie kan ontstaan.

  • Niet eten en/of niet keutelen
  • Benauwdheid
  • Verlamming (niet kunnen gebruiken van de achterpoten)
  • Incoördinatie (omvallen)
  • Verwonding
  • Niet vorderende bevalling
  • Bloed in de urine

Ontdekt u iets zorgelijks bij uw konijn of knaagdier wat niet in bovengenoemde rijtje genoemd staat, neem dan altijd contact op voor advies en overleg.