Vuurwerkangst bij huisdieren

Vuurwerkangst bij huisdieren

Voordat we er erg in hebben is het alweer het einde van het jaar en luiden we met z’n alle het nieuwe jaar in. Vuurwerk hoort hier natuurlijk ook bij. Helaas vinden sommige huisdieren dit vuurwerk niet net zo leuk als wij dit vinden en kunnen zij er zelfs erg angstig voor zijn. Er zijn verschillende mogelijkheden om deze angst tot het minimum te beperken. Het is verstandig hier op tijd mee te beginnen. Hierbij enkele algemene tips:

  • Speel thuis verschillende geluidsfragmenten van vuurwerk af om uw dier hieraan te laten wennen. Begin hier ruim op tijd mee! Er zijn veel geluidsfragmenten van vuurwerk te vinden op het internet.
  • Zet tijdens de jaarwisseling TV of radio aan en sluit zoveel mogelijk deuren, ramen en gordijnen.
  • Laat uw dier niet alleen thuis tijdens de jaarwisseling.
  • Laat uw hond aangelijnd uit en houdt uw kat binnen.
  • Straf u dier nooit bij angst!
  • Creëer een veilige ruimte voor uw dier, waar hij zich terug kan trekken. Sluit uw dier niet op; hij moet de mogelijkheid krijgen om zelf te kunnen kiezen waar hij wil zijn.
  • Leidt uw dier af met bv. een speeltje of lekkernij.

 

Ook wij als dierenartsenpraktijk kunnen helpen de angst zo veel mogelijk weg te nemen. Zo hebben wij een voedingssupplement genaamd Zylkène®. Dit supplement zorgt ervoor uw dier meer ontspant en minder snel angstig reageert. Het is belangrijk hier op tijd mee te beginnen; wij raden hierom aan om dit een maand van tevoren te gaan geven. Zo hebben we de grootste kans dat het optimaal werkt tijdens de jaarwisseling. Ook hebben wij verdampers die rustgevend kunnen werken bij uw dier. Voor de kat hebben wij de zogenaamde FELIWAY® verdampers en voor de hond de ADAPTIL® verdampers. Deze verdampers zijn bedoeld voor in het stopcontact. Door de afgifte van feromonen kalmeert het uw huisdier. Wij ruiken het niet. Het advies is om deze verdampers 3-4 weken van tevoren in te gaan zetten. Bij sommige huisdieren is bovenstaande helaas niet genoeg; omdat de angst te groot is. In deze gevallen kunnen wij de medicatie Alprazolam voorschrijven. Dit medicijn behoort tot de kalmerende en angstgevoel verminderde middelen enwerkt meestal binnen 1 uur na toediening. Afhankelijk van de angst van uw huisdier geven wij dit of enkel de dag zelf of is het misschien ook nodig het een dag voor en na de jaarwisseling te geven. Deze overweging maken wij samen met u. Bel of kom langs als u persoonlijk advies voor uw huisdier(en) wilt. Wij helpen u graag. Laten we ervoor zorgen dat we samen met ons huisdier kunnen genieten van een gezellige jaarwisseling!