Vuurwerkangst bij huisdieren

Vuurwerkangst bij huisdieren 

Vuurwerkangst is erg vervelend, voor u en uw dier. Het beste advies wat we u kunnen geven is tijdig beginnen met het trainen om uw dier eraan te laten wennen, zodat de angst ook verminderd kan worden, eventueel samen met een gedragsspecialist. Echter, inmiddels is het bijna zover en om ook deze jaarwisseling goed door te komen willen u in deze brief enkele tips geven en de mogelijkheden voor medicatie bespreken. Enkele algemene tips zijn:

 • Speel in de periode voorafgaand aan nieuwjaar thuis verschillende geluidsfragmenten van vuurwerk af om uw dier hieraan te laten wennen.
 • Laat uw hond aangelijnd uit en houdt uw kat de dagen rondom de jaarwisseling binnen.
 • Laat uw hond overdag extra lang uit (op een rustige locatie waar nog geen vuurwerk wordt afgestoken), zodat de hond lekker moe is.
 • Geef uw huisdier veel afleiding. Begin hier al mee in de middag, ruim voordat het vuurwerk begint: bijvoorbeeld met een kauwstaaf, voerspelletjes, bewegingsspelletjes voor katten.
 • Zet tijdens de jaarwisseling TV of radio aan en sluit zoveel mogelijk deuren, ramen en gordijnen.
 • Laat uw dier liever niet alleen thuis tijdens de jaarwisseling.
 • Probeer zelf zoveel mogelijk rustig te blijven en straf uw dier niet bij angst.
 • Creëer een veilige ruimte voor uw dier. Sluit uw dier niet op; laat uw dier zelf een rustig plekje zoeken.
 • Spreid het avondeten van je huisdier over meerdere porties gedurende de avond.

Er zijn verschillende opties om uw huisdier verder te ondersteunen tijdens deze stressvolle periode. We zullen hieronder de mogelijkheden met u bespreken.

Voedingssupplementen

 • Zylkène®

Is een natuurlijk product dat kan ondersteunen bij diverse vormen van stress bij honden en katten. De voordelen van Zylkène zijn dat het hypoallergeen is, het mag gecombineerd worden met andere medicijnen en het is veilig om langere tijd te geven. Ook worden de dieren niet suf van Zylkène, in tegenstelling tot bijvoorbeeld alprazolam. Het is belangrijk hier op tijd mee te beginnen; wij raden hierom aan om dit een maand van tevoren te gaan geven.

 • ADAPTIL® express tabletten

Dit zijn voedingssupplementen voor honden die rustgevend en angstverminderend werken. Deze tabletten werken vaak binnen 2 uur.

Verdampers

Voor de kat hebben wij de zogenaamde FELIWAY® verdampers en voor de hond de ADAPTIL® verdampers. Deze verdampers zijn bedoeld voor in het stopcontact. Door de afgifte van feromonen kalmeert het uw huisdier. Wij ruiken het niet. Het advies is om deze verdampers 3-4 weken van tevoren in te gaan zetten.

Medicijnen

Bij sommige huisdieren is bovenstaande helaas niet genoeg; omdat de angst toch te groot is. In deze gevallen kunnen wij gedragsmedicatie voorschrijven. Na overleg met de dierenarts zal er, afhankelijk van het dier, het beste medicijn gekozen worden.

Voorgaande jaren werd er vaak naar alprazolam gegrepen, echter is dit wettelijk niet meer toegestaan nu er veterinair geregistreerde middelen zijn.

Sileo®

Sileo is ons eerste keus medicijn, welke angst remmend en stress verlagend werkt, met name bij geluidsangsten/vuurwerkangsten. Dit is een pasta/gel, welke op het mondslijmvlies/in de wangzak aangebracht moet worden. De eerste dosis moet gegeven worden wanneer het dier de eerste tekenen van angst vertoont, en kan zo nodig na 2 uur herhaald worden. Je mag het maximaal 4x herhalen (5x totaal geven) en hierna mag het dier het 12 uur niet krijgen.
Kijk voor de instructievideo op http://www.sileodog.com/nl

Voor katten is er niets geregistreerd voor vuurwerkangsten, maar, via de wettelijke stappen, is ook voor de kat Sileo het medicijn van eerste keus.

Pexion®

Na Sileo is Pexion een relatief nieuw medicijn dat geregistreerd is voor het verminderen van angst en onrust, met name die geassocieerd zijn met harde geluiden. Deze zullen we voorschrijven wanneer er bij uw dier een probleem is gediagnosticeerd waardoor Sileo ongeschikt gebleken is. Pexion is een tablet welke 2x daags gegeven moet worden. We adviseren hierbij om 2-5 dagen van tevoren te starten met het geven van de tabletten en pas na oud en nieuw te stoppen.

Mochten deze medicijnen niet gegeven kunnen worden aan uw dier vanwege een ziektebeeld, slecht te geven of doseren dan kunnen we nog uitwijken naar Alprazolam.

Alprazolam®

Alprazolam is een humaan medicijn en mag dus alleen bij uitzonderingen gebruikt worden bij dieren. Het remt prikkels in de hersenen, waardoor een gevoel van angst en spanning verminderd wordt. Dit middel mogen we pas geven wanneer de andere middelen onvoldoende effect blijken te hebben, of wanneer uw dier een ziektebeeld heeft waardoor de eerdergenoemde medicijnen ongeschikt blijken. Het behandelschema van dit medicijn is afhankelijk van uw dier, en hoe angstig deze is; of alleen op Oudejaarsdag, of we starten en dag van tevoren en gaan tot nieuwjaarsdag door.

Het moge duidelijk zijn dat aan alle medicijnen voor- en nadelen kleven en dat het beste middel per dier zal verschillen. Bel of kom langs als u persoonlijk advies voor uw huisdier(en) wilt. Wij helpen u graag. Laten we ervoor zorgen dat we samen met ons huisdier kunnen genieten van een gezellige jaarwisseling!