Patiënt van de maand oktober 2018

Poes wordt gesteriliseerd

Poes is 6 maanden oud en haar baasje wilt haar graag laten steriliseren. Maar wat houdt steriliseren nu eigenlijk precies in? Wat zijn de voor- en nadelen van sterilisatie van een poes?

 

 

Door sterilisatie wordt een poes onvruchtbaar gemaakt: ze kan dan niet meer krols worden en geen jongen meer krijgen. Eigenlijk is de term steriliseren niet helemaal juist: bij zowel mannelijke als vrouwelijke dieren heet het onvruchtbaar maken door middel van het verwijderen van geslachtsorganen castreren. Bij een kater worden de testikels verwijderd en bij een poes worden beide eierstokken verwijderd en in sommige gevallen tevens de baarmoeder.

Waarom wel castreren?
Naast dat een poes niet meer krols kan worden en geen jongen meer kan krijgen, zijn er nog andere voordelen van castratie. Poezen die op jonge leeftijd worden gecastreerd hebben minder kans op het ontwikkelen van een baarmoederontsteking of diabetes (suikerziekte). Ook is er significant minder kans op het ontstaan van melkkliertumoren op oudere leeftijd bij (jong) gecastreerde poezen vergeleken met ongecastreerde poezen.

Nadelen van castreren
Poezen moeten voor een castratie onder algehele narcose. Na castratie kunnen poezen wat dikker worden als je de voeding niet aanpast. Castratie is onomkeerbaar.

Hoe worden poezen gecastreerd?
Poezen kunnen vanaf een leeftijd van 6 maanden worden gecastreerd. Als een poes wordt gecastreerd in onze kliniek wordt ze in de ochtend nuchter naar de kliniek gebracht. Daar controleren we eerst of ze fit genoeg is voor de ingreep en krijgt ze een pijnstiller toegediend. Ze mag dan even wachten in onze opnameruimte. Vervolgens krijgt ze een narcosemiddel toegediend door middel van een injectie in haar spier. Als ze slaapt gaat ze naar de voorbereidingsruimte waar haar buik wordt geschoren & gewassen en ze een buisje (tube) in haar keel krijgt geplaatst. Dan gaat ze naar de OK: daar komt ze op haar rug op een warmte matje op de OK-tafel te liggen en sluiten we haar tube aan op ons gasnarcose-apparaat. Via dit apparaat krijgt ze zuurstof toegediend en eventueel ook gasnarcose (isofluraan). Via de bewakingsapparatuur kunnen we haar ademhaling, hartslag en temperatuur nauwkeurig in de gaten houden. Haar buikhuid wordt nog een keer gedesinfecteerd en vervolgens dekken we haar toe met een steriele doek. Het opereren kan nu beginnen. De dierenarts maakt een klein sneetje van ongeveer 1 ½ – 2 cm onder de navel en opent zo de buikholte. Met een haakje haalt ze de eierstokken omhoog, bindt deze af met hechtdraad en verwijderd ze. Als de baarmoeder er afwijkend uit ziet wordt deze ook verwijderd. De buikwand wordt in 3 laagjes gesloten, waarvan het laatste laagje in de huid ligt. Zodoende zijn er geen hechtingen aan de buitenzijde van de huid zichtbaar. De hechtingen lossen vanzelf op; ze hoeven dus niet te worden verwijderd. De operatie is klaar en de poes mag bijkomen van de narcose in een verwarmd opnamehokje. De assistente controleert haar temperatuur en houdt haar goed in de gaten. Als ze goed wakker is mag ze in de middag weer naar huis. Ze krijgt pijnstillers mee in de vorm van een drankje of een tablet. We adviseren om poezen na de castratie een week binnen te houden en om haar een speciaal rompertje (medical pet shirt) aan te doen zodat ze niet aan het wondje kan likken. Na een week zien we de poes terug op controle in onze praktijk, deze controle is inbegrepen bij de kosten voor de castratie.

Na de castratie
Na castratie hebben poezen een lagere energiebehoefte. Om te voorkomen dat de poes overgewicht krijgt is het belangrijk om haar voerhoeveelheid met 10% te verlagen.

De poezenpil
Een andere manier om te voorkomen dat poezen een nestje kunnen krijgen is door middel van het geven van de poezenpil. Echter raden wij dit ten zeerste af i.v.m. de vervelende bijwerkingen die bij deze pil voorkomen. Denk hierbij aan o.a. een grotere kans op het ontwikkelen van melkkliertumoren en diabetes (suikerziekte). Om deze reden adviseren wij een poes altijd te castreren in plaats van het geven van de poezenpil.