Patiënt van de maand November

Snotterende Stitch

Stitch is nog maar een jong konijn van 12 weken oud als hij bij ons in de praktijk komt omdat hij snottert en koorts heeft. Snot komt veel voor bij konijnen en het kan erg hardnekkig zijn. Het wordt bij de meeste jonge konijnen veroorzaakt door bacteriën, maar er zijn ook andere oorzaken zoals gebitsproblemen, een abces, restanten van een kieswortel, ingedroogd (versteend) snot, vreemde voorwerpen als stukjes gras, omgevingsfactoren zoals stof/slechte ventilatie en soms tumoren.

Bij snot door bacteriën spelen vooral bacteriën als Pasteurella multocida en Bordetella bronchiseptica, naast enkele anderen, een rol. Deze bacteriën draagt het konijn meestal al vanaf de geboorte bij zich. Door een vermindering in weerstand (bv. bij stress) wordt het konijn ziek.

Symptomen zijn niesen, witte neusuitvloeiing, vieze voorpoten, slecht eten, benauwdheid en soms ontstoken ogen. Het is beter om dit niet af te wachten en direct te starten met behandelen.

De behandeling bestaat uit antibiotica gedurende 4-6 weken en eventueel het spoelen van de neus met een zoutoplossing waar een slijmverdunnend middel aan is toegevoegd. Als het konijn erg ziek is krijgt het ook een pijnstiller die zorgt voor ontstekingsremming en het verlagen van koorts. Soms worden de zieke konijnen ondersteunt met extra (dwang)voeding. Het is belangrijk om stof te vermijden.

Gelukkig reageerde Stitch goed op de behandeling en was hij na enkele weken weer helemaal de oude. Hij huppelt weer vrolijk rond bij zijn baasje in huis!