Patiënt van de maand November 2019

Pip heeft blijvende melktanden

Chihuahua teefje Pip van 6 maanden oud, kwam deze maand bij ons in de praktijk op controle. Bij inspectie van haar gebit bleek dat haar gebit nog niet goed was gewisseld. Ze had naast haar nieuwe permanente tanden, nog 7 melktanden: 5 melksnijtandjes en 2 melkhoektandjes. Het ziet er bijzonder uit, deze dubbele rij tanden in haar bekje. Helaas is het voor de stand en de ontwikkeling van haar blijvende (volwassen honden) tanden niet goed. Daarom werd Pip onder narcose gebracht en werden de melktandjes verwijderd. Bij controle 2 weken later, bleek dat het gebitje goed was genezen en de stand van haar hoektanden weer goed was.

 

Blijvend melkgebit jonge honden

Honden worden, net als mensen, zonder tanden en kiezen geboren. Ongeveer 3-4 weken na de geboorte komen de eerste elementen door. Het melkgebit van de hond bestaat uit 28 tanden/kiezen, het blijvende volwassen gebit bestaat uit 42 tanden/kiezen.

Het blijvende gebit ontwikkelt zich normaal gesproken onder het melkgebit en gaat druk uitoefenen op de wortel van de melktand. Hierdoor lost de wortel van de melktand op en valt de melktand er uiteindelijk uit, waardoor de blijvende tand helemaal kan doorkomen. Het wisselen van tanden begint bij de meeste honden rond 3-4 maanden leeftijd en is rond de 7 maanden leeftijd voltooid. Meestal gebeurt het wisselen van de elementen zonder problemen, maar soms gaat het niet goed. We zien met name bij kleine hondenrassen, zoals de Chihuahua, Pomeriaan of de Yorkshire terriër problemen met het wisselen van de tanden.

Als de wortels van de melktand niet op tijd oplossen en de melktand er niet uitvalt, zal de blijvende tand een andere positie zoeken. Er kan een standsafwijking van de blijvende tand ontstaan, die bijvoorbeeld het sluiten van de bek verhinderd, of de tand kan tegen andere elementen aankomen. Met name blijvende melkhoektanden kunnen voor deze problemen zorgen. Als er niet op tijd wordt ingegrepen kunnen de hoektanden door de standsafwijking in het verhemelte prikken. Daarnaast kunnen er makkelijker haren en voedselresten tussen deze extra tanden komen en blijven zitten. Er komt sneller tandplak en tandsteen tussen de tanden; dit alles kan voor een tandvleesontsteking zorgen.

Als het gebit rond de 6-7 maanden niet volledig is gewisseld, geven we daarom als advies de melkelementen te trekken onder algehele narcose. Het is een precies werkje; de blijvende melktanden hebben nog lange dunne wortels, die in zijn geheel moeten worden verwijderd. Het tandvlees hersteld echter snel en over het algemeen zal de blijvende tand zich weer naar een normale positie begeven. Soms kan hierbij geholpen worden met behulp van een speciale bal. In enkele gevallen is de afwijkende stand te ernstig en kan er tijdelijk een beugeltje worden geplaatst door de specialist.