Patiënt van de maand - Maart 2020

Patiënt van de maand – Vrolijke kip moet geopereerd worden

Afgelopen maand kwam er een erg leuke en vrolijke patiënt bij ons op bezoek, deze mooie kip! Zij had al een tijdje last van een bult in haar nek die regelmatig ontstoken raakte en dan open ging. Omdat dit natuurlijk niet fijn en pijnlijk is voor haar, hebben we samen met de eigenaar besloten om de bult te verwijderen.

Dit was natuurlijk ook voor ons best spannend; kippen opereren is voor ons overigens geen dagelijkse kost. Uiteraard wisten we wel wat er van ons verwacht werd en zijn we met haar aan de slag gegaan.

Wij gaven haar een pijnstiller via injectie en brachten haar daarna onder narcose door middel van gas-anesthesie. Rondom de bult zorgden wij voor goede lokale verdoving zodat we er zeker van waren dat ze niets zou merken van de operatie. Vervolgens hebben we de bult verwijderd en de wond gesloten met hechtingen. Daarna hebben wij haar rustig wakker laten worden in onze recovery-ruimte. Rustig wakker worden vond ze geen goed plan; binnen enkele minuten was ze alweer vrolijk aan het kakelen en vrij snel was ze al druk aan het knabbelen aan onze kippenmuesli.

In de middag mocht ze naar huis met pijnstilling en antibiotica. Na 10 dagen kwam zij terug voor controle en het verwijderen van de hechtingen. De wond was keurig genezen en ze had nergens last meer van! Nu mag ze weer lekker rondscharrelen bij haar kakelende vriendinnetjes!