Patiënt van de maand Maart 2019

Tijger heeft een bult aan zijn poot

Aan het begin van deze maand kwam Tijger op consult bij ons in de kliniek omdat hij last had van een bult aan zijn poot. Tijger is een lieve Europese korthaar kater van ruim 16 jaar oud. Hij is dankzij de goede zorgen van zijn baasjes nog in een hele goede conditie.

Bij het onderzoeken van de linker voorpoot van Tijger bleek dat hij een vrij grote massa (gezwel) had tussen zijn tenen. Hij kon er nog wel op lopen, maar het was niet fijn voor hem. Daarnaast was het gezwel een kleine beetje open aan de onderzijde. Weghalen van de bult was wel nodig, maar voordat we dat doen is het beter om eerst te kijken of de tenen niet ook betrokken zijn bij het gezwel. Daarnaast wilden we graag eerst weten of Tijger in een voldoende goede conditie was om onder narcose te gaan.

Tijger kwam daarom 2 dagen later nuchter naar onze kliniek voor bloedonderzoek en om röntgenfoto’s van zijn poot te laten maken. Hij onderging braaf alle onderzoeken en gelukkig bleek uit de bloedwaarden dat hij nog in goede gezondheid was. Op de röntgenfoto was te zien dat de botjes van de tenen niet waren betrokken bij het gezwel.

Vervolgens is Tijger teruggekomen om het gezwel operatief te laten verwijderen. Vanwege zijn hoge leeftijd kreeg hij een narcose die was aangepast, dat wil zeggen minder belastend was voor zijn hart en bloedvaten. Hij kreeg een buisje in zijn keel geplaatst zodat we hem tijdens de narcose zuurstof konden geven en eventueel narcosegas. Daarnaast konden we hem via de bewakingsapparatuur goed in de gaten houden. De poot van Tijger werd geschoren en gewassen, de operatie kon beginnen.

Gelukkig was het weefsel mooi omgeven door een kapsel en konden we de massa tussen de tenen los maken en verwijderen. Het was krap, maar zijn tenen konden worden gespaard. We konden de huid tussen de tenen weer netjes sluiten. Tijger mocht in een mooi verband weer naar huis met antibiotica en pijnstilling. Het gezwel hebben we voor onderzoek naar het laboratorium gestuurd.

Een week later kwam de uitslag van het pathologisch onderzoek uit het laboratorium terug: het gezwel was gelukkig goedaardig. Dat maakt de prognose gunstig. Omdat het gezwel krap is verwijderd is er een minimale kans dat het weer terug kan groeien. Inmiddels zijn de
hechtingen uit het voetje van Tijger verwijderd en mag hij binnenkort weer heerlijk buiten
van de lente genieten!