Patiënt van de maand Juni 2019

Fien heeft een grasaar

Fien is een vrolijke 2 jaar oude Boomer. Ze kwam afgelopen week met haar baasje naar onze kliniek omdat ze sinds enkele dagen kreupel liep met haar voorpoot en veel likte tussen de tenen.

Op de behandeltafel zagen we al gauw dat Fien een zwelling had tussen haar 3e en 4e teen van haar linker voorpoot. We scheerden de teentjes van Fien en maakten het schoon. Het was een abcesje en deed erg veel zeer. Bij nadere inspectie zagen we een klein gaatje waar iets uit stak. Met een pincet konden we voorzichtig een grasaar uit het wondje trekken. Het abces werd vervolgens schoongespoeld en we hebben Fien haar poot in een klein verbandje gezet met honingzalf. Fien kreeg een pijnstiller en antibiotica mee naar huis. Haar baasje heeft haar poot in de daaropvolgende dagen nog dagelijks gebadderd om het wondje schoon te houden zodat het goed kon genezen.

 

Gelukkig liep het voor Fien met een sisser af, maar dat het soms met een grasaar vervelend kan uitpakken leest u hier onder.

Pas op voor de grasaar

Het is voor dieren heerlijk om buiten in het gras te spelen, maar met name in de zomermaanden is er risico dat grasaren vervelende ontstekingen kunnen veroorzaken.

Grasaren worden ook wel “kruipers” genoemd en kunnen veel problemen bij dieren veroorzaken. Grasaren blijven gemakkelijk in de vacht hangen en door de weerhaakjes kunnen ze maar 1 kant op kruipen. De scherpe punt dringt gemakkelijk door de huid naar binnen, waar de aren vervolgens steeds dieper naar binnen dringen. Grasaren kunnen zich vooral nestelen in oren, in de keel of wangen, in de neus, in de ogen en in de huid (met name tussen de tenen).

Het lichaam ziet de grasaar als “lichaamsvreemd”, waardoor er een ontstekingsreactie om de grasaar heen ontstaat. Dit heeft veel zwelling en pijn als gevolg. Soms is er zelfs sprake van koorts bij het dier. Vanwege de weerhaakjes is de grasaar vaak moeilijk te verwijderen.

Symptomen

Afhankelijk van waar een grasaar zich bevindt kan een dier verschillende symptomen vertonen. Waar kunt u op letten?

– In de oren: dieren gaan schudden met de kop, krabben aan, in of achter de oren, zijn pijnlijk, hebben een rode gehoorgang.

– In de keel: dieren slikken veel, hoesten, kunnen kokhalzen en eten vaak niet.

– In de neus: dieren gaan niezen en hebben neusuitvloeiing (snot of bloed), ze wrijven met de poten langs de neus.

– In de ogen: dieren knijpen veel met de ogen, wrijven met de kop langs meubels of grond, de ogen zijn rood en pijnlijk.

– Tussen de tenen: dieren lopen kreupel, hebben een zwelling bij of tussen de tenen, likken veel aan de tenen of poten.

Behandeling

De behandeling bestaat natuurlijk uit het verwijderen van de grasaar. In sommige gevallen zit de grasaar nog niet zo diep, en lukt het om de grasaar zonder verdoving te verwijderen. Echter, vaak is de grasaar zo diep naar binnen gedrongen, dat er een verdoving of narcose nodig is om de grasaar goed en in zijn geheel weg te halen.

Vervolgens is een goede wondverzorging , pijnstilling en (in de meeste gevallen) een antibioticakuur noodzakelijk. Als de grasaar helemaal is verwijderd knapt een dier meestal weer snel op.

Tips ter voorkoming

Controleer uw dier, vooral als het een lange vacht heeft, na een wandeling door het gras op de aanwezigheid van grasaren en verwijder deze zo goed  mogelijk. Het is verder zinvol om regelmatig een kijkje te nemen in de oren en tussen de tenen van uw dier.