Patiënt van de maand - Januari 2019

Hondje Ziva heeft bloed bij haar urine.

Ziva is een Boomer teefje van 7 jaar oud. Ze kwam voor een vaccinatie naar onze kliniek. Omdat ze al langer last had van af en toe bloed bij haar urine, werd dit probleem door ons nader onderzocht. Het algemeen lichamelijk onderzoek was prima bij Ziva, maar we voelden een dikte in de regio van de blaas in haar buik. Bij urineonderzoek bleek Ziva last te hebben van een blaasontsteking en er zaten bijzonder veel kristallen in haar urine.

Onder bepaalde omstandigheden kunnen zouten neerslaan in de blaas en gruis of steentjes vormen, zoals deze magnesiumzouten (“struviet”). Deze steentjes kunnen problemen met plassen veroorzaken, maar gelukkig was Ziva er niet heel ziek van.

We maakten een echo en een röntgenfoto van haar buik, en dat bevestigde ons vermoeden: er zaten inderdaad steentjes in haar blaas. Helaas zijn deze steentjes alleen doormiddel van een operatie te verwijderen, dus kwam Ziva terug voor een blaasoperatie in onze kliniek.

Ziva werd onder narcose gebracht en bij het openen van de blaas werden 3 grote stenen gevonden. De stenen werden verwijderd en de blaas en buikwand weer netjes gesloten. Ziva kwam snel weer goed bij en mocht met pijnstillers en antibiotica naar huis. De stenen werden voor analyse opgestuurd naar het laboratorium.

Gelukkig herstelde Ziva goed, al snel was er geen sprake meer van bloed in haar urine. Uit het laboratoriumonderzoek bleek dat de stenen van Ziva inderdaad struviet stenen waren. Door Ziva een speciaal dieet te geven, kan het terugkomen van deze stenen in de toekomst worden voorkomen. Ziva is daarom kort na de operatie gestart met speciale brokjes van Hills. Ze maakt het gelukkig weer goed!