Patiënt van de maand - Februari 2020

Patiënt van de maand – Kater Ben krijgt een gebitsbehandeling

Ben is een knappe Britse Korthaar Kater van 5 jaar oud. Hij kwam onlangs in onze praktijk omdat hij last had van tandsteen en wat ontstoken tandvlees. Hij kreeg daarom een gebitsbehandeling.

Voor de gebitsbehandeling moest Ben even onder narcose. In de gebitsruimte in de praktijk werd hij in slaap gebracht en kreeg hij een tube (buisje) in zijn keel geplaatst waardoor hij zuurstof en narcosegas kreeg. Tegelijk kan er tijdens het reinigen van zijn gebit geen vloeistof in zijn luchtwegen komen. Zijn pols en ademhaling werd in de gaten gehouden via de monitor en hij werd warm gehouden op een speciale mat.

Vervolgens werden de tanden van Ben gereinigd met een chloorhexidine oplossing (verminderen bacteriën) om vervolgens te worden schoongemaakt. Tandplak en tandsteen werd met behulp van een ultrasone scaler (een apparaatje wat heel snel trilt) van de tanden en kiezen verwijderd. Er werd met een sonde gekeken of Ben geen losse kiezen of pockets (ruimte tussen kies en tandvlees) had. Helaas bleek Ben 2 kiezen te hebben die zo waren aangetast dat ze moesten worden verwijderd. De dierenarts moest de kiezen eerst doorboren voordat ze verwijderd konden worden, daarna zijn ze voorzichtig in 2 of 3 stukjes per kies verwijderd. De lege holtes werden schoongespoeld.

De resterende tanden in de bek van Ben werden netjes gepolijst en op een gebitskaartje werd aangegeven welke tanden nog aanwezig zijn. Ben mocht lekker uitslapen in de recovery en diezelfde middag weer met zijn baasje naar huis.

Om het ontstaan of terugkeren van tandsteen te voorkomen adviseren we om zowel honden als katten speciale brokjes voor het gebit te geven, naast de normale voeding. Dit zijn zogenaamde dentabrokjes (Hills T/d®), die groter van formaat zijn en door de speciale samenstelling het gebit reinigen. Advies is om tot 10% van de normale voeding te vervangen door deze brokjes of ze als snoepje te geven.