Patiënt van de maand - Februari 2019

Joop en zijn stralende gebit

Afgelopen maand was de ‘Maand van de gebitsverzorging’. Deze maand staat in het teken van een gezond gebit bij onze huisdieren. De gehele maand hebben wij gratis gebitscontroles gedaan en was er korting op een gebitsbehandeling. Veel mensen hebben hier deze maand gebruik van gemaakt; hierdoor lopen er weer een heleboel honden en katten met een gezond en fris gebit rond!

Zo ook Joop. Deze stoere, maar toch wel wat gespannen boomer reu van 10 jaar kwam afgelopen maand voor een gebitsbehandeling. Joop werd ‘s ochtends door zijn baasje nuchter naar de kliniek gebracht. Iets wat zenuwachtig wachtte Joop geduldig tot hij aan de beurt was. Voor een gebitsbehandeling is een algehele narcose noodzakelijk en hierom werd Joop dus ook onder narcose gebracht en kreeg hij vervolgens een injectie pijnstilling. Toen Joop goed sliep werd er een tube in zijn luchtpijp gebracht. Op deze manier kunnen wij ervoor zorgen dat het dier toegang heeft tot voldoende zuurstof en kunnen we (wanneer nodig) het dier extra gasnarcose geven. Bij een gebitsbehandeling dient deze tube voor nog een extra functie: het voorkomt dat er water via de bek de longen in kan lopen. Vervolgens werden zijn ogen gezalfd. Dit is nodig omdat het dier gedurende de narcose zijn ogen open heeft en deze dus niet zelf vochtig kan houden.

Joop werd op een warmtematje gelegd en toen gingen we aan de slag. Joop had veel tandplak en tandsteen op zijn tanden en kiezen. Door middel van een tangetje halen we grove stukken tandsteen van de kiezen af. Vervolgens gebruiken we een ultrasone scaler om het tandplak en tandsteen verder te verwijderen. Dit apparaat veroorzaakt in hoge frequentie trillingen waardoor de tanden en kiezen als het ware worden schoongetrild. Doordat hier warmte bij vrij komt, geeft het apparaat continu water af dat voor afkoeling zorgt.

Als het gehele gebit schoon is, controleren we ieder element (alle tanden en kiezen) afzonderlijk en beoordelen we of er elementen verwijderd moeten worden. Bij Joop was dit gelukkig niet nodig. Vervolgens polijsten we het gehele gebit. Hierbij maken we gebruik van een lowspeed-boor waarin een speciale polijstboor wordt geplaatst. Deze draait zachtjes rond en door middel van een speciale pasta schuurt het glazuur van de tanden en kiezen extra schoon en glad. Dit doen wij om te voorkomen dat er snel opnieuw tandsteen ontstaat. Vervolgens heeft Joop rustig uit kunnen slapen en rustig wakker kunnen worden in onze verwarmde opnameruimte. Nadat hij voldoende wakker was, mocht hij weer worden opgehaald door zijn baasje. Nu is Joop erg blij met zijn gezonde en frisse gebit!