Patiënt van de maand December 2018

Pup Gijs knabbelde aan een prikkelbare plant

Afgelopen maand belde de eigenaresse van Franse Bulldog pup Gijs van 3 maanden oud ons op omdat ze Gijs had betrapt op het eten aan een cactus bij haar in huis. Vervolgens had hij meerdere keren overgegeven, waarin stukjes cactus terug te vinden waren. Hij voelde zich duidelijk niet lekker en het was dan ook het advies om bij ons langs te komen in de kliniek.

Toen Gijs bij ons binnen kwam zag hij er duidelijk misselijk uit en was hij tevens erg aan het knijpen en tranen met zijn linkeroog. De assistente belde het vergiftigingencentrum om navraag te doen wat voor risico’s het eten van de cactus met zich meebracht voor pup Gijs.

Gelukkig werd al snel duidelijk dat de cactus geen dodelijke stoffen bevatte. De verschijnselen die konden optreden waren maagdarmklachten door het eten van delen van de cactus en in sommige gevallen hoornvliesbeschadigingen door het melksap wat uit de cactus komt en door het bijten eraan in de ogen terecht kan komen.

We hebben Gijs iets tegen de misselijkheid gegeven en de medicatie Norit® poeder om ervoor te zorgen dat de restanten die nog in zijn lichaam aanwezig waren, geabsorbeerd werden en sneller het lichaam zouden verlaten. Zijn oog hebben we grondig gespoeld en onderzocht of er aanwijzingen waren voor hoornvliesbeschadigingen of kleine stekeltjes die mogelijk in zijn oog terecht waren gekomen. Dit was gelukkig niet het geval. We hebben Gijs een oogzalf toegediend om ervoor te zorgen dat de irritatie van zijn oog zou verdwijnen.

De rest van de dag was het afwachten. Mocht hij blijven kokhalzen, dan zou er de kans zijn dat er 1 of meerdere kleine stekeltjes van de cactus vast zouden zitten in zijn slokdarm. Tevens was het afwachten of we op tijd waren om te voorkomen dat zijn oog alsnog beschadigingen op zou lopen door het sap van de cactus.

Eind van de middag belde de eigenaresse ons op dat het gelukkig alweer een stuk beter ging met Gijs. Hij had niet meer gebraakt, zijn oog was rustiger en hij was zelf weer een stuk blijer! De volgende dag kwam Gijs bij ons op controle en we zagen het al meteen toen hij binnenkwam: hij was weer de vrolijke eigenwijze pup die hij was! Zijn oog was ontzettend opgeknapt en er waren gelukkig ook deze keer geen beschadigingen te zien aan het oog. Hij had weer eetlust, braakte niet meer en was weer in voor een grote portie knuffels.

Eind goed, al goed. Nu hopen dat deze kleine dondersteen ervan geleerd heeft… 😉