Patiënt van de maand April 2019

Chemische castratie bij de reu

In het verleden kon een castratie van een reu altijd enkel chirurgisch worden uitgevoerd. Dit houdt in dat we onder narcose beide testikels verwijderen. De castratie is in deze gevallen dus onomkeerbaar. Sinds enkele jaren kunnen we reuen ook chemisch castreren.

Belangrijkste verschillen tussen chemische castratie en chirurgische castratie

  • Voor een chemische castratie hoeft een hond niet onder narcose. Een chemische castratie bestaat uit een injectie en hiervoor hoeft uw reu niet onder narcose gebracht te worden en kan tijdens een consult worden geplaatst.
  • Een chemische castratie is omkeerbaar. Wanneer uw reu chemisch is gecastreerd, zal hij na een periode van enkele maanden tot meer dan een jaar zijn mannelijkheid (vruchtbaarheid) weer terugkrijgen. De chemische castratie is dan uitgewerkt.

 

Hoe gaat een chemische castratie in zijn werk?

Bij chemisch castreren plaatsen we een implantaat, Suprelorin, met een naald onder de huid. Dit is vergelijkbaar als het plaatsen van een chip. Het implantaat geeft continu een lage dosering hormoon (desloreline) af, waardoor bij de reu de productie van het geslachtshormoon testosteron wordt geremd. Bij sommige honden wordt door het remmen van de testosteron het dominantie- of agressiegedrag onderdrukt. Zonder testosteron wordt ook de aanmaak van nieuwe spermacellen geremd en het libido onderdrukt, waardoor de reu tijdelijk onvruchtbaar wordt. Het implantaat lost vanzelf op en verliest daardoor zijn werking. De productie van testosteron zal weer op gang komen en de hond wordt opnieuw vruchtbaar en kan zijn dominantie- of agressiegedrag opnieuw tonen. Er zijn 2 varianten van Suprelorin implantaten: een 4,7 mg implantaat en een 9,4 mg implantaat. Het verschil van beide implantaten is de werkingsduur. Het 4,7 mg implantaat werkt ongeveer een half jaar en het 9,4 mg implantaat werkt ongeveer 1 jaar. Per hond is enige variatie in de werkingsduur mogelijk. Kort na het plaatsen van een Suprelorin implantaat kan het testosteron gerelateerde gedrag kortdurend toenemen, maar bij de meeste honden valt deze toename niet op. Na 9-21 dagen (bij een 4,7 mg implantaat) en 45 dagen (bij een 9,4 mg implantaat) is het testosteron niveau gedaald en zal het testosteron gerelateerde gedrag veranderen. De onvruchtbaarheid wordt bij een 4,7 mg implantaat bereikt na 6-9 weken en bij een 9,4 mg implantaat na 8-12 weken.

Redenen voor chemische castratie

  • Gedrag –> Jonge reuen worden met regelmaat gecastreerd in verband met gedragsproblemen: dominantie- of agressiegedrag, plasgedrag en/of (overmatige) interesse in teefjes. Het castreren van een reu hoeft dit gedrag helaas niet altijd te veranderen. Door middel van een chemische castratie kan gekeken worden of het ongewenste gedrag van de hond verminderd of verdwijnt. Wanneer het ongewenste gedrag verminderd of verdwijnt en het ongewenste gedrag terugkeert als de chemische castratie is uitgewerkt, dan kunt u overwegen om de hond chirurgisch te castreren of de chemische castratie te herhalen. Wanneer het ongewenste gedrag door de chemische castratie niet verandert, dan zal dit gedrag ook niet veranderen na een chirurgische castratie en moet vaak de hulp worden ingeschakeld van een gedragstherapeut.
  • Fokreu –> Een fokreu kunnen we door middel van chemische castratie tijdelijk onvruchtbaar te maken. Wanneer de chemische castratie is uitgewerkt kan de reu weer voor de fok worden ingezet.
  • Oudersdomsklachten –> Bij oudere honden met prostaatproblemen of peri-anaalkliertumoren is chemische castratie (soms in combinatie met andere medicijnen) vaak voldoende om de prostaatproblemen of peri-anaalkliertumoren te behandelen. Hierdoor hoeft de hond niet onder narcose. Wanneer de chemische castratie is uitgewerkt is er wel een kans dat het prostaatprobleem terugkeert. Op dit moment kan ervoor gekozen worden de chemische castratie te herhalen of, bij een goede gezondheidstoestand, de hond chirurgisch te castreren.

 

Wilt u persoonlijk advies voor uw reu? Bel of kom langs bij ons op de kliniek voor passend advies.