Patiënt van de maand Mei 2018

Cavia Mikky had pijn bij het plassen

Begin deze maand kwam cavia vrouwtje (ook wel zeugje genoemd) Mikky bij ons in de kliniek. Het was haar eigenaresse opgevallen dat zij piepte tijdens het plassen. Bij het lichamelijk onderzoek werden weinig afwijkingen gevonden en wij hebben in overleg met de eigenaresse besloten te starten met pijnstilling.

Enkele dagen later belde de eigenaresse op; het piepen werd niet minder. Mikky kwam terug naar de kliniek en we besloten verder onderzoek te doen om erachter te komen wat de oorzaak was van de pijnlijkheid bij het plassen. We besloten een röntgenfoto van Mikky te maken. Op de röntgenfoto was er een duidelijke steen te zien bij de uitgang van haar urethra (urinebuis). De steen was te groot om zelf uit te kunnen plassen en zoals u zich misschien kunt voorstellen, doet dit behoorlijk pijn.

We hebben Mikky direct onder narcose gebracht en met veel geduld en beleid de steen succesvol kunnen verwijderen. U kunt op de röntgenfoto van na de operatie duidelijk het verschil zien. Zodra Mikky weer wakker was is ze met haar eigenaresse naar huis gegaan en daar heerlijk in de watten gelegd. Ook kreeg zij voor enkele dagen pijnstilling mee.

De volgende dag belde we hoe het ging met Mikky; ze deed het super, was weer de vrolijke cavia die haar eigenaresse kende, piepte niet meer en genoot van alle knuffels van haar baasje. Een mooi einde van dit spannende avontuur!