Patiënt van de maand Maart

Hondje Coco heeft een bult

Coco is een mooie slanke hond van 6 jaar. Ze kwam een poosje geleden in onze kliniek op het spreekuur omdat ze een bult op de rechterzijde van haar borstwand had. De bult groeide hard en daarom was het ons advies om te onderzoeken of het een goed- of kwaadaardige bult betrof. Onze dierenarts heeft de bult onderzocht door middel van een dunne naald aspiratie biopt (DNAB).

Bij deze techniek wordt de huid gedesinfecteerd en vervolgens prikt de dierenarts met een dunne naald in de bult. Door het spuitje op de naald vacuüm te trekken worden er cellen in de naald opgezogen uit de bult. Deze cellen worden op een klein glaasje gespoten en uitgestreken. De dierenarts herhaalt dit nog 2 of 3 keer, zodat er meerdere glaasjes met cellen (preparaatjes) van de bult worden gemaakt. De glaasjes worden gekleurd in het laboratorium en beoordeeld door de dierenarts of een specialist patholoog.

Gelukkig bleken de cellen uit de bult bij Coco goedaardige vetcellen te zijn, oftewel een lipoom. Omdat de bult erg groot werd, is besloten de bult onder algehele narcose te verwijderen.

Coco is onder narcose gebracht met een prikje en aangesloten op ons gasnarcose apparaat via een keeltube. We hielden haar ademhaling, hartslag en temperatuur in de gaten via onze anesthesie bewakingsmonitor. De vetbult bleek grotendeels onder een van de spieren van de borstwand te liggen, maar de dierenarts was in staat de massa bijna  volledig te verwijderen. Nadat Coco goed was bijgekomen van haar narcose, mocht ze met pijnstilling en antibiotica naar huis. Over 10 dagen zullen we Coco terugzien op ons spreekuur om de hechtingen te verwijderen en om te kijken of ze goed is hersteld.