Patiënt van de maand Juni

Kitten Mads is ziek & kreupel

Mads is 9 weken oud als zijn baasje merkt dat hij erg sloom is en niet wilt eten.
Ook is hij kreupel, maar ze hebben niet gezien dat hij is gevallen. Hij komt het liefste zijn mandje niet uit. Zijn baasje wacht niet af en komt bij ons in de kliniek.

Op de praktijk wordt Mads uitgebreid onderzocht. Hij loopt kreupel met zijn rechter achterpoot en zijn knie is dik en pijnlijk.
Al gauw blijkt waarom hij zo sloom is: hij heeft bijna 40 graden koorts. We kunnen geen wondjes bij hem ontdekken.
Mads heeft zeer waarschijnlijk (poly-) arthritis, een ontsteking van het gewricht.

De oorzaak van poly-arthritis bij kittens is vaak immuun gemedieerd. Dit betekent dat er tegen lichaamsvreemde stoffen, zoals virussen, bacteriën en parasieten, antilichamen worden gevormd. Soms maakt het lichaam zo veel van deze antilichamen aan dat deze gaan samenklonteren en vastlopen in de gewrichten. De gewrichten raken ontstoken en zijn pijnlijk. Vaak zie je dat de ontsteking telkens naar een ander gewricht “verplaatst”. In zeldzame gevallen wekken kwaadaardige gezwellen of medicijnen deze immuun gemedieerde reactie bij katten op.

Mads kreeg pijnstillers, antibiotica en onderhuids vocht. Omdat hij zo slecht at en nog zo klein was, is hij even opgenomen in onze kliniek en liefdevol door de assistentes verzorgd. Hij kreeg na 1 dag ook in andere gewrichten ontstekingen, maar gelukkig sloegen de medicijnen snel aan. Na een paar dagen was Mads weer goed opgeknapt en rende hij weer vrolijk door het huis. Als dank voor de goede zorgen ontvingen wij heerlijke donuts van de eigenaren, waarvan wij heerlijk hebben genoten.

Op naar het uitgroeien tot een mooie grote kater Mads!