Patiënt van de maand Juli

Heeft Puck rattengif gegeten?

Puck is een gezond, vrolijk teckeltje van 3 jaar oud. Haar baasje belde bezorgd op naar onze kliniek; ze was bang dat Puck wel eens rattengif gegeten zou kunnen hebben.

Ratten- of muizengif zijn meestal blauwe, groene of rode korrels. Rattengif verhinderd de stolling van bloed, waardoor knaagdieren doodgaan aan inwendige bloedingen. Vroeger werd gebruikt gemaakt van middelen met een korte werkingsduur, o.a. warfarine en dicoumarol. Tegenwoordig zijn er middelen beschikbaar die een werkingsduur van enkele weken hebben, zoals brodifacoum en diphacinone.

Honden vinden de ratten- (of muizen)gif korrels over het algemeen lekker. Als een hond rattengif heeft gegeten duurt het een paar dagen voordat hij ziek wordt. Dit komt doordat het gif de heropname van vitamine K, belangrijk voor de stolling van bloed, verhinderd. Het duurt 2-3 dagen voordat al het vitamine K op is en de hond problemen krijgt. Bloedingen zijn meestal niet uitwendig zichtbaar, maar vinden inwendig plaats. Bijvoorbeeld in de borst- of buikholte. De hond wordt sloom, slap, heeft bleek tandvlees en voelt koud aan. Soms is er een dikke buik, is de hond benauwd en hoest of plast hij bloed.

Bij (mogelijke) opname van rattengif door de hond, is het belangrijk het dier zo snel mogelijk te laten braken. Dit kan door een injectie bij de dierenarts. Na het braken kan er actieve kool (Norit) worden gegeven aan de hond, om de opname van niet uitgebraakt gif zo veel mogelijk te beperken. Na 2-3 dagen worden de stollingswaarden in het bloed bepaald. Als de stolling van het bloed te traag is, zal worden gestart met een Vitamine K-therapie. Vitamine K-therapie bestaat uit een injectie, meestal gevolgd door vitamine K-tabletten, gedurende 3-4 weken. Als uit bloedonderzoek is gebleken dat de stolling weer normaal is, kan worden gestopt met de therapie. Als de hond al veel bloed heeft verloren zal er ook infuus worden toegediend, of zelfs een bloedtransfusie moeten plaatsvinden. Deze dieren worden opgenomen voor extra zorg en eventueel zuurstof.

Als je er snel bij bent, kan een hond volledig herstellen na het eten van ratten- (of muizen)gif.

Bij Puck is er 3 dagen na het (vermoedelijk) eten van rattengif bloed afgenomen om de stollingstijden te bepalen. Gelukkig waren deze helemaal goed en was er dus geen vitamine K-therapie nodig. Zoals u kunt zien, is Puck nog altijd de vrolijke teckel die blaakt van gezondheid!