Patient van de maand Januari 2018

Kater Bob snoepte van de verkeerde plant

 

Op een dinsdagmiddag belde de eigenaresse van Bob op; Bob had zojuist een stukje van een lelie opgegeten en zijn baasje besefte zich gelukkig snel dat lelies giftig zijn voor katten. De eigenaresse is meteen naar ons toe gekomen, zodat wij Bob zo snel mogelijk konden helpen.

Bij een vergiftiging is het in sommige gevallen nodig om te proberen het dier te laten braken. Als dit lukt, is er een kans dat er een deel/alles wordt uitgebraakt, waardoor het dus niet verder door het lichaam heen hoeft. We gaven Bob iets waarvan de bedoeling was dat hij zou braken, maar Bob dacht hier anders over en helaas mislukte deze poging.

We wisten nu dus: het stukje dat hij opgegeten heeft, zal zijn hele lichaam door gaan.
Het grootste gevaar van het eten van (delen van) lelies door katten is de kans op acuut nierfalen; wat de dood tot gevolg kan hebben. Verschijnselen die regelmatig gezien worden bij acuut nierfalen zijn braken, sloom worden en niet meer willen eten. Uiteindelijk kan het neurologische verschijnselen en het stoppen met plassen tot gevolg hebben. Gelukkig was het baasje van Bob er snel bij, waardoor deze verschijnselen bij Bob nog niet waargenomen werden. Om Bob zo goed mogelijk te ondersteunen en de kans op nierfalen zo klein mogelijk te houden, namen we Bob op in onze kliniek en kreeg hij gedurende 3 dagen continu intraveneus infuus (infuus via een ader) toegediend. Tevens kreeg Bob meerdere soorten medicatie omde opname van de giftige stof vanuit de darmen af te remmen en ervoor te zorgen dat de giftige stoffen zo snel mogelijk uit zijn lichaam zouden zijn.

Na 3 zenuwslopende dagen, waarin Bob ontzettend stoer was en alles ontzettend goed toeliet, hebben wij zijn nierwaarden in zijn bloed gecontroleerd… Deze bleken helemaal goed te zijn! Daarnaast deed Bob het zelf ook super en vond hij het wel weer tijd om lekker naar huis te gaan. Bob is ondertussen alweer 3 weken thuis en is weer helemaal de oude! En de lelies… die komen het huis nooit meer in!

Gelukkig is het met Bob allemaal goed gekomen, maar wees gewaarschuwd. Heeft uw katten, plaatst u dan alstublieft geen lelies in huis! De lelie is niet de enige giftige plant voor katten.

Wilt u meer weten over giftige planten voor katten?
Kijk hiervoor op: https://www.licg.nl/katten/verborgen-gevaren-van-planten-voor-katten/