Patient van de maand Februari 2018

Hond Dirk* onderging een gebitsbehandeling

Begin van deze maand kwam dit hondje bij ons voor een gebitsbehandeling. Het viel de eigenaar op dat hij de laatste tijd wat uit zijn bek begon te ruiken en wat minder enthousiast zijn brokjes wilde eten. Bij de inspectie van de bek werd al snel duidelijk dat hij een gebitsbehandeling onder narcose nodig had. U ziet op de foto links dat er veel tandsteen zichtbaar is op de kiezen en tanden. Ook is er duidelijk te zien dat het tandvlees is ontstoken.

Dinsdagochtend werd Dirk nuchter bij ons gebracht. Als een hond of kat onder narcose moet, is het belangrijk dat hij/zij nuchter is. Dit houdt in dat het dier de avond van tevoren vanaf 22.00 uur niets meer te eten krijgt. Water moet in alle gevallen altijd beschikbaar blijven voor het dier. We brachten de hond onder narcose en legden hem op een warmtemat. Vervolgens plaatsten wij een tube in de luchtpijp. Wij plaatsen altijd een tube bij gebitsbehandelingen, om ervoor te zorgen dat er geen water de longen in kan lopen. Tevens wordt deze tube gebruikt om het dier extra zuurstof en (indien nodig) gasnarcose toe te dienen. Het gehele gebit werd gereinigd met professionele tandheelkundige apparatuur. Het werd al snel duidelijk dat er meerdere elementen (zowel tanden als kiezen) getrokken moesten worden en wij hebben dit direct gedaan.

Nadat wij klaar waren met het trekken van meerdere elementen, hebben wij het gehele gebit gepolijst en vervolgens de hond weer rustig wakker laten worden in een verwarmd hok. Een rustige en warme ruimte om wakker te worden is zeer belangrijk voor het dier; het dier koelt namelijk in sommige gevallen af als hij/zij onder narcose is. Een verwarmd hok zorgt ervoor dat het dier niet verder afkoelt en geeft het lichaam de mogelijkheid om weer goed op temperatuur te komen.

Zoals op de foto hiernaast te zien is, hebben wij het gehele gebit goed gereinigd en zijn er meerdere elementen verwijderd. De hond is in de middag weer naar huis gegaan met pijnstilling en antibiotica. Antibiotica is enkel nodig als het een zeer vies gebit betreft.

De volgende dag belde wij de eigenaar op en kregen wij te horen dat Dirk enorm is opgeknapt. Hij stinkt niet langer uit zijn bek en wil alweer wat harde brokken eten. Erg dankbaar werk dus!

 

*In verband met privacy betreft het hier een schuilnaam.