Patiënt van de maand April

Konijn Charlie komt voor castratie

 

Deze maand kwam dit knappe konijn voor castratie. Hij is ondertussen 6 maanden en al een flinke man. Hij is wat druk en heeft grote interesse voor de voedsters waarmee hij samenwoont. Om nestjes te voorkomen en zijn ‘wilde’ gedrag wat te temperen, hebben wij Charlie afgelopen maand gecastreerd. Bij mannetjeskonijnen wordt ook regelmatig ongewenst ‘sproeien’ gezien. Dit stopt zodra ze zijn gecastreerd.

Hij werd in de ochtend gebracht voor de operatie. Het is bij konijnen zeer belangrijk dat zij NIET nuchter komen voor de operatie. Bij konijnen schuilt namelijk het gevaar dat de darmen voor lange tijd stil komen te liggen als zij niet eten en dit is een levensgevaarlijke situatie. Om ervoor te zorgen dat het dier ook in de opname eet, raden wij aan dat zijn eigen voer mee wordt genomen naar onze kliniek.

Via een prikje in een spier kreeg Charlie narcosemiddel toegediend. Hij sliep hiermee goed. Vervolgens werden zijn ogen gezalfd om uitdroging te voorkomen en kreeg hij pijnstilling toegediend. Hij kreeg een kapje op zijn neus om op deze manier ervoor te zorgen dat hij voldoende zuurstof kreeg en, indien nodig, gas-anesthesie toegediend zou kunnen krijgen.

Bij de castratie van een mannelijk konijn (ook wel ram of rammelaar genoemd) worden beide testikels in zijn geheel verwijderd. Eerst maken we een kleine snede in de huid en het ‘zakje’ rondom de testikels. Vervolgens binden we de zaadstreng en bloedvaten af en wordt de bal in zijn geheel verwijderd. Daarna sluiten wij het ‘zakje’ waarin de testikel zat en vervolgens wordt er een hechting op de huid geplaatst.

We zorgen ervoor dat konijnen zo kort mogelijk onder narcose blijven. Dit is belangrijk, omdat tijdens de narcose de darmen even stil komen te liggen en dit gevaren met zich mee kan brengen. Zodra Charlie goed wakker was, hebben wij hem dwangvoer gegeven om ervoor te zorgen dat zijn darmen direct weer actief werden.

 

Charlie is goed wakker weer naar huis gegaan, waar hij, na zijn herstelperiode, weer lekker mag gaan ravotten met zijn konijnenvriendinnetjes.