Update Canine Distemper in Duitsland/grensgebied Nederland

Recent zijn er bij twee vossen in Duitsland/het grensgebied met Nederland Canine Distemper (oftewel hondenziekte of ziekte van Carré) vastgesteld. Hondenziekte zagen we nauwelijks meer in Nederland vanwege de hoge vaccinatiegraad van onze dieren, echter met de import van slecht tot niet gevaccineerde dieren uit Europa en het groeien van de vossenpopulatie is de kans op een besmetting vergroot. Hondenziekte wordt veroorzaakt door een virus, welke gemakkelijk verspreid wordt door direct contact met geïnfecteerde honden of vossen, zoals via het drinken uit dezelfde waterbak of door het uitscheiden van het virus via hoest/niezen. Het virus kan vele orgaansystemen aantasten, zoals luchtwegen, het maagdarmkanaal maar ook het zenuwstelsel en kan een dodelijke afloop hebben. De klachten zijn aspecifiek, maar beginnen vaak met koorts en respiratoire klachten.

Helaas is er geen behandeling tegen het virus, en kunnen we de honden alleen ondersteunen door de specifieke klachten te behandelen die het dier vertoond. Het is van belang om uw hond goed te vaccineren. Pups worden op jonge leeftijd tegen hondenziekte gevaccineerd, een vaccinatie die hierna elke 3 jaar herhaald moet worden.  De honden die goed gevaccineerd zijn zullen over het algemeen beschermd zijn tegen de infectie met Canine Distemper virus. Is uw hond goed gevaccineerd? Neem bij twijfel contact op met onze kliniek.