Verhoogd risico op Myiasis bij konijnen

Het is al een aantal dagen erg warm. Dit brengt de nodige gevaren met zich mee voor onze huisdieren. Het is belangrijk om uw huisdier te beschermen tegen de warmte.

Zorg ervoor dat ze altijd een schaduw plek tot hun beschikking hebben. Beperk het wandelen met uw hond, vermijd heet asfalt en zorg voor voldoende vers drinkwater voor uw huisdier.

Bij konijnen schuilt er nog een ander groot gevaar: maden. Madenziekte (ook wel myiasis genoemd) wordt veroorzaakt door vliegen (meestal de blauwgroene bromvlieg of de gr

oene vleesvlieg). Die leggen eitjes in de vacht van uw konijn, vooral als deze bevuild is met urine of ontlasting. Deze eitjes komen razendsnel uit met deze temperaturen (binnen 24 uur) en de maden die hier uitkomen kunnen zich binnen 4 uur door de huid heen ‘eten’ van uw konijn.

De maden zetten zich vast in de huid en scheiden stoffen af die de huid en het onderhuids weefsel doen afsterven. Het afgestorven, rottende weefsel dient als voedsel voor de maden. De weefselafsterving breidt zich snel uit, ook in de diepte, en het konijn wordt erg ziek. De rottingsgeur trekt ook weer andere vliegen aan en er worden nieuwe eitjes in de wond gelegd.

De larven eten zich als het ware een weg door de huid naar dieper gelegen weefsels. Dit veroorzaakt veel jeuk en pijn, het konijn kan uitdrogen en in shock raken. Snel ingrijpen is cruciaal, want myiasis bij het konijn kan al binnen 24 tot 48 uur fataal zijn!

De volgende symptomen kunnen optreden:

 • Roodheid
 • Zweren, gaatjes en maden in de huid, voornamelijk rondom de anus en in de liesstreek
 • Onderhuidse verdikkingen
 • Pijn en jeuk
 • Sloomheid en verminderde eetlust
 • Shock en sterfte

Op volgende manieren kunnen we het risico op madenziekte verkleinen:

 • Goede hygiëne: de eitjes worden in een warme vochtige omgeving gelegd, een droge schone leefomgeving is dus enorm belangrijk. Daarnaast trekt de geur van ontlasting vliegen aan.
 • Horrengaas rond het buitenhok zorgt ervoor dat vliegen niet in het hok kunnen komen.
 • Regelmatige controle: vooral in warme periodes (mei tot en met september) is het belangrijk om meerdere malen per dag uw konijn te controleren op wondjes en maden.
 • Voorkom en reinig een vieze achterhand. Als uw konijn regelmatig een vieze achterhand heeft is de kans groot dat er een onderliggend probleem aanwezig is. Zorg dat er altijd vers hooi is en geef niet te veel krachtvoer (maximaal 20 gram per kg lichaamsgewicht). Let er op dat het konijn de blinddarmkeutels op eet.
 • NoMyiasis Spray: deze spray kan in de warme maanden (vanaf mei) gebruikt worden om maden te voorkomen. Het bevat ivermectine en S-methopreen en moet om de 4 weken toegediend worden om een goede bescherming te geven.

Mocht u maden zien bij uw konijn; neem direct contact met ons op! Tevens verkopen wij de NoMyiasis-spray.