April 2017: 'Patiënt van de Maand' Senna

 

Senna heeft het ‘op haar heupen’

 

Senna is een lieve Berner Sennen hond van bijna 4 jaar oud.

Eind maart werd zij aangereden door een auto. Senna werd door haar baasjes liggend binnengebracht in de praktijk. Ze had veel pijn aan de achterhand en was in shocktoestand. Na stabilisatie door infuus en pijnstilling te geven kwam zij uit de shock. Vervolgens werd zij onder narcose gebracht om röntgenfoto’s te maken van haar achterhand.

Al snel werd duidelijk wat haar mankeerde. Haar rechterheupklop was door de kracht van de aanrijding uit de heup kom verplaatst. Aanvullende röntgenopnamen wezen uit dat er gelukkig verder geen botbreuken of inwendige schade was opgetreden. Daarom kon direct onder volledige narcose de poot ‘gezet’ worden. Met een bepaalde handgreep werd haar heup kop weer in de heup kom geplaatst (repositie).

Omdat het risico bestaat dat de heup kop weer uit de kom schiet werd haar poot wel voor 14 dagen in een speciaal verband gezet, een sling. De sling zorgt ervoor dat de poot omhoog gebonden is waardoor ze er niet op kan gaan staan. De spieren en banden om het heupgewricht hebben nog wel 4-6 weken de tijd om te herstellen en weer volledige stevigheid te verkrijgen.

Senna heeft zich heel goed rustig gehouden. De eigenaren zijn super gemotiveerd en kwamen steeds voor de verbandwissels. Nu is ze uit haar slingverband en ze doet het fantastisch, ze belast haar poot weer helemaal. Senna gaat nu verder met behulp van fysiotherapie en aquatherapie om zo de kracht in haar rechter achterpoot weer op te bouwen.

Zo lijkt alles toch weer op zijn pootjes terecht te komen.

 

Röntgenfoto na de aanrijding; de heupkop ligt buiten de heupkom                                                             Röntgenfoto na de repositie